Sta eens stil bij je gebit

 

Als u nou eens even stopt met lezen en een moment nadenkt over uw gebit……. Hoe belangrijk is dit dan voor u? 

Hoe ziet u de toekomst van uw tanden en kiezen? Wilt u uw eigen gebit tot het einde behouden, of vindt u het geen bezwaar te eindigen met een prothese.  

Wat heeft u voor uw gebit over en wat zou u er voor willen doen? 

En wat doet u nu? Waar begint u bijvoorbeeld met poetsen en waar eindigt u? Allemaal vragen waar we niet bij stilstaan terwijl we toch dagelijks ons gebit verzorgen.   

Poetsen hebben we geleerd als kind, maar werd er vroeger ook gecontroleerd of we het goed gedaan hadden? Meestal niet. We maken ons gebit schoon uit gewoonte of omdat we witte tanden willen, zonder ons daarbij af te vragen wat het resultaat is van onze inspanningen. En dat is jammer. 

Persoonlijke omstandigheden hebben een grote invloed op de mondzorg. Een reizende ondernemer heeft nou eenmaal een hele andere dag dan een moeder van drie kinderen of een schilder die ’s ochtends vroeg op stap gaat. Maar alle drie hebben ze wel een gebit dat dagelijkse zorg nodig heeft. Hoe pak je dat aan, wat is bijvoorbeeld het beste moment om te poetsen? We denken voor het slapen gaan, maar is dat wel zo? Zou het niet beter zijn het gebit schoon te maken op een ander moment van de dag. Wacht u dan niet te lang met uw gebitsreiniging, bent u ’s avonds niet te moe om dit goed te doen en poetst u dan uw geweten in plaats van uw gebit.  

En hoe zit het nou precies met eten en poetsen? Vaak horen we dat we het na het eten (lees snoepen) goed moeten poetsen, maar is dit wel zo? Is het niet beter om het gebit te poetsen vóór het eten.  

En hoe vaak moeten we nou eigenlijk poetsen? Landelijk wordt geadviseerd om 2 keer per dag te poetsen, maar geldt dit ook voor u? Wat is nou beter: om 4 keer per dag te poetsen of om 1 keer per dag het gebit goed te reinigen. Dit zijn allemaal hele dagelijkse dingen waar je niet bij stil staat maar die onder andere over een aantal jaren wel de conditie van uw gebit bepalen.  

De mondhygiëniste geeft adviezen op maat en helpt u zo om op een efficiënte manier uw gebit maximaal schoon te maken in een minimaal tijdsbestek. Ze kan u uitleggen welke producten er mogelijk zijn en ook welke maten voor u geschikt zijn. Bovendien verwijderd ze achterstallig onderhoud en maakt het gebit klaar voor een nieuwe start.  

Inmiddels werk ik al 20 jaar in Leiden in mijn eigen praktijk en ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand spijt heeft gehad van de behandeling. Kom eens langs voor hulp bij uw mondzorg. 

Vul je gegevens in op het contactformulier en we bellen je voor nadere informatie of een afspraak.