Thuiszorg

Bij het ouder worden schiet de mondzorg er gemakkelijk bij in. Het vermogen om zelfstandig te poetsen verdwijnt ongemerkt.
Door verminderde weerstand, bepaalde ziektebeelden of medicijnen wordt de mond droger en heeft men sneller kans op problemen veroorzaakt door bacteriën. Deze problemen worden te laat ontdekt en er ontstaat onnodig pijn of een kwalijke mondgeur. Oplettendheid en hulp uit de omgeving is dan nodig om een goede mondgezondheid te behouden. Maar familie of mantelzorgers voelen vaak schroom om die hulp te bieden of weten vaak niet hoe te handelen.

Als tandartsen hun patiënten niet regelmatig herinneren aan hun halfjaarlijkse controle raakt een oudere gemakkelijk uit het zicht. Zeker als men niet meer op straat kan of durft of afhankelijk raakt van vervoer door anderen, verdwijnen de periodieke tandartsbezoeken sluipenderwijs. Dit terwijl de mondgezondheid - juist als je ouder wordt - zo belangrijk is: niet alleen om goed te kunnen kauwen en om er goed uit te blijven zien, maar vooral voor het behoud van een goede algehele gezondheid.
De mond is een belangrijk onderdeel van het lichaam. Bij ontstoken (bloedend) tandvlees verplaatsen bacteriën zich via de bloedbaan door het lichaam. Dit verhoogt o.a. de kans op diabetes, longontsteking, hartfalen, herseninfarcten en de ziekte van Alzheimer.

De mondhygiënist is binnen het tandheel-kundige team degene die de preventieve hulp biedt. Door in de thuissituatie mee te kijken en praktische hulp te bieden kunnen veel problemen voorkomen worden.
Vandaar dat wij mondhygiëne aan huis aanbieden aan iedereen die aan huis gebonden is. Dit kan zijn door ouderdom, handicap of door ziekte.

Wij bieden thuiszorg op maat
Bij de eerste afspraak zal er altijd een medicatie en gezondheidsvragenlijst worden doorlopen. Daarna wordt het gebit ook tussen de tanden en kiezen in goed gereinigd. Samen met de adviezen aan u of de mantelzorg zal dit ongeveer een uur tijd kosten. Bij een vervolgafspraak wordt meestal volstaan met een kortere behandeling. Deze wordt in eenheden van 5 minuten berekend.

Als dit niet voldoende is, kan de verzorging worden uitgebreid met tandsteen verwijderen. Hiervoor is wel meer tijd nodig en soms zelfs meerdere zittingen. Indien nodig, kan het gebit versterkt worden met een fluoridebehandeling. Dit kan zowel na een standaard behandeling als na een uitgebreide behandeling.

Kosten en prestatiecodes 2020
De tandheelkundige zorg is wettelijk vastgelegd in prestatiecodes, in de tarief-beschikking van de Nederlandse Zorgautoriteit
(NZa.nl https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_269334_22/2/#23dca0e9-38a6-490e-957f-b00c6523e3c9):

Voor mondzorg zijn de onderstaande codes het meest relevant

C11   Periodieke controle   €22,16
C13   Probleemgericht consult   €22,16
C22   Medische anamnese   €22,16
C80   Mondzorg aan huis   € 17,49
M01   Preventieve voorlichting en/of instructie per 5 minuten   € 13,07
M03   Gebitsreiniging per 5 minuten   € 13,07
M20   Fluoridebehandeling   € 14,58

Mondhygiënische hulpmiddelen en voorrij-kosten worden apart in rekening gebracht.

Vergoeding
Aan de hand van deze codes kan uw verzekering u precies vertellen of u in aanmerking komt voor een hele of gedeeltelijke vergoeding vanuit de aanvullende tandartsverzekering.
Er is meestal geen machtiging nodig
voor deze behandeling.

Wij komen voor een behandeling naar u toe

Voor meer informatie en/of een afspraak kunt u bellen:
071 566 16 50 mailen naar info@pvmhbnix.nl of gebruik maken van het contactformulier.