Periodieke gebitsreiniging

Ons gebit is het moeilijkst te reinigen gebied van ons lichaam. Restjes plaque en aanslag blijven achter op lastige plekken en worden hard onder invloed van ons speeksel. We noemen het dan tandsteen. Tandsteen kunt u zelf niet meer wegpoetsen, daar is professionele apparatuur voor nodig. Soms verwijderd de tandarts of de preventieassistente tijdens de halfjaarlijkse controle het opgebouwde tandsteen, zodat de tandarts meer kan zien. Maar voor een goede gebitsreiniging is een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist zeker aan te bevelen. De mondhygiënist kan het tandsteen langs en onder het tandvlees verwijderen en polijst de tanden en kiezen weer helemaal glad, zodat bacteriën zich minder snel kunnen hechten aan het tandoppervlak.

Zuren die aangemaakt worden door bepaalde bacteriën in de plaque veroorzaken gaatjes in het glazuur. Heeft u vaak gaatjes dan kunt u door een betere poetstechniek de kans op gaatjes verminderen. Ook fluoridebehandelingen en speciale tandpasta’s kunnen uw gebit beter beschermen. De mondhygiënist helpt u met voedingsadviezen en de juiste middelen om uw gebit goed te onderhouden.

Wanneer is een gebitsreiniging nodig?

In principe is een preventief bezoek altijd verstandig. Niet alleen is uw mond uw visitekaartje bij vele sociale interacties, het gebit is ook de maalmachine van ons lichaam en de eerste belangrijke stap in een goede spijsvertering. Niet goed kunnen kauwen is van grote invloed op de rest van uw gezondheid. Daarnaast is het belangrijk te weten dat er in uw mond vele bloedvaten zitten die bacteriën kunnen vervoeren naar andere delen van uw lichaam. Een slechte mondhygiëne kan dus ook langs die weg invloed hebben op problemen elders in uw lichaam. Vandaar dat een bezoek aan onze mondhygiënisten u veel meer oplevert dan alleen een frisse mond.

Slechte voeding en eetgewoontes veroorzaken beschadiging aan het glazuur van onze tanden en kiezen. Cariës (het hebben van gaatjes) was lange tijd volksziekte nummer één en dé reden dat tanden en kiezen verloren gingen. Suikers, maar tegenwoordig ook zuren, tasten het gebit aan. Omdat we steeds ouder worden en juist langer met ons gebit moeten doen is het belangrijk dat u van jongst af aan de mondhygiënist bezoekt voor goede poetsinstructie en voedingsadviezen. Voorkomen is beter dan genezen.

Als u één van onderstaande symptomen heeft, adviseren wij u om een afspraak te maken bij de mondhygiënist:

  • Gevoelige tanden of kiezen
  • Bloedend tandvlees
  • Tanden of kiezen die los komen te staan
  • Rood of gezwollen tandvlees
  • Terugtrekkend tandvlees
  • Vaak gaatjes
  • Veel tandsteen of aanslag
  • Slechte adem of vieze smaak in de mond

Hoe gaat een professionele gebitsreiniging in zijn werk?

Een preventieve behandeling is gericht op het voorkomen van gebitsproblemen. De nadruk ligt op het grondig verwijderen van tandsteen en bacteriën. Dit doen wij met handinstrumenten of met ultrasone apparatuur waarmee je het tandsteen lostrilt. Daarna worden de tandoppervlakken glad gepolijst met speciale polijstpasta. Aansluitend geven we adviezen voor het onderhouden van uw gebit thuis.

Doet een gebitsreiniging pijn?

Laat angst voor pijn nooit de reden zijn een bezoek aan onze praktijk uit te stellen. Bij ons werken uitsluitend goed opgeleide mondhygiënisten die zeer vakbekwaam zijn in het hanteren van de instrumenten. In onze praktijk kunnen we u ook behandelen volgens de GBT-methode (Guided Biofilm Therapy) . Dit is de modernste manier van gebitsreiniging. Bij deze methode spuiten we de plaque van het gebit en verwijderen we aansluitend resterend tandsteen. Veel patiënten ervaren dit als minder intensief vergeleken met de traditionele manier van gebitsreiniging

Hoe kan ik tandsteen of tandplak herkennen?

Tandplaque kunt u niet goed met het oog zien omdat het dezelfde kleur heeft als onze tanden en kiezen. Een beter instrument om tandsteen te herkennen is de tong, voelt u geen ribbeltjes aan de binnenkant van de ondertanden dan zijn de tussenruimten waarschijnlijk gevuld met tandsteen en plaque. Soms verkleurd tandsteen naar donkergeel of zwart, meestal langs de rand van het tandvlees. Bij de mondhygiënist wordt de plaque door middel van roze of blauwe kleurstof zichtbaar gemaakt.

Hoe kunt u tandsteen en tandplak voorkomen?

Een goede dagelijkse gebitsreiniging is de enige manier om plaque en tandsteen te voorkomen. Hiervoor zijn veel verschillende middelen op de markt. Tandenborstels, tandpasta, andere hulpmiddelen (zoals ragers, stokers, floss of tongschrapers). Voor iedereen verschilt de beste manier van gebitsreiniging en de mondhygiënist kan zeker helpen in het enorme aanbod de juiste producten in de juiste maat te vinden. Ook is instructie over de goede poetstechniek belangrijk. De poetstechniek voor elektrisch of handmatig poetsen verschilt nogal.

Wordt een gebitsreiniging vergoed?

Voor kinderen tot 18 wordt een gebitsreiniging vergoed vanuit de basiszorgverzekering zonder dat dit van het eigen risico afgaat. Volwassenen kunnen een aparte tandheelkundige verzekering afsluiten voor tandheelkunde. Sommige verzekeraars nemen deze op in een aanvullende verzekering. Uw zorgverzekeraar kan u hier alles over vertellen.

Schrijf u nu in bij onze praktijk voor een gebitsreiniging

Wilt u meer weten over een gebitsreiniging of wilt u een afspraak maken? Bel ons dan op 071-566 16 50 of vul het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.