Tandvlees behandelingen
Gezond tandvlees ligt strak om de tanden en kiezen heen, is mooi roze van kleur en bloedt niet. De wortels van uw tanden of kiezen zitten door middel van vezels in uw kaakbot vast. Het kaakbot zorgt samen met het tandvlees en de vezels voor het houvast van uw tanden en kiezen. Tussen uw tand en tandvlees zit een kleine ruimte, de sulcus. In een gezonde situatie is deze hooguit 3 mm diep en bloedt niet bij aanraking, zoals bij het poetsen of eten.
De mondhygiënist onderzoekt de conditie van uw tandvlees en bepaalt welke behandeling toereikend is om uw gebit gezond te houden of krijgen. Soms volstaat een preventieve behandeling, maar soms geeft het eerste onderzoek aan dat alleen een preventieve behandeling onvoldoende is om het tandvlees weer gezond te maken.
Wij doen dan een gedegen onderzoek naar onderliggende problemen of lichamelijke oorzaken van de tandvleesproblemen. We brengen het gebit zo nodig in kaart in een zogenaamde pocket- of parodontiumstatus. Naar aanleiding hiervan zullen wij u voorafgaand aan de gebitsreiniging een goede uitleg geven over de te ondernemen stappen in de behandeling, zodat u voorbereid bent en gemotiveerd raakt uw mond in orde te willen hebben.
Hoe herkent u ontstoken tandvlees?
Bloedend tandvlees is het eerste en belangrijkste signaal dat het tandvlees ontstoken is. Veel mensen zijn niet gealarmeerd als dit gebeurt, maar toch is het niet normaal. Andere signalen zijn:
- Roodheid en zwelling, slechte adem of een vieze smaak in de mond
Jeuk of soms pijn (maar lang niet altijd)
Plaque of tandsteen op of tussen de tanden - Tanden of kiezen verplaatsen zich of gaan los staan
Hoe ontstaat een tandvleesontsteking?
De aanwezigheid van plaque kan de balans in de mond verstoren. Tandplaque bestaat uit onze voedingsresten en bacteriën die zich daarop voeden en vormt gedurende de dag en de nacht een laag over het gebit. Deze biofilm is met de juiste middelen goed te verwijderen. Gebeurt dit niet of niet goed dan blijven er resten tandplaque achter die onder invloed van het speeksel hard worden tot tandsteen. Nieuwe levende bacteriën hechten zich gemakkelijk op de ruwe tandsteen en lokken een ontsteking in ons lichaam uit. Ontstekingscellen komen via de bloedbaan naar de bacteriën toe, het tandvlees raakt gezwollen en gaat gemakkelijk bloeden bij aanraking. Dit proces verloopt geheel pijnloos en wordt daardoor vaak onopgemerkt.
Gingivitis
Een andere naam voor ontstoken tandvlees is gingivitis. Hierbij blijft de ontsteking beperkt tot alleen het bovenste randje tandvlees tussen de tanden en kiezen in. Als het opgebouwde tandsteen en de plaque goed wordt verwijderd en het gebit weer mooi glad gepolijst wordt, geneest deze ontsteking, met de juiste gebitsverzorging, zonder schade. Wanneer een gingivitis echter niet op tijd wordt gezien en behandeld kan de ontsteking zich onder omstandigheden verder ontwikkelen tot een parodontitis.
Parodontitis
Bij parodontitis raken ook de steunweefsels van de tanden en kiezen betrokken bij de ontsteking. Ook het bot en de steunweefsels waarin de wortels van de kiezen verankerd staan, raken ontstoken onder invloed van de bacteriën in en op plaque en tandsteen. Bacteriën dringen binnen tussen tand en steunweefsel en veroorzaken daar smalle ruimtes die ‘pockets’ genoemd worden. Doordat deze ruimtes door uzelf niet te reinigen zijn, dringen bacteriën steeds dieper binnen en breken steeds meer steunweefsel af. Als de diepte 4 mm of meer wordt, dan kunt u een goede gebitsreiniging door een mondhygiënist beter niet uitstellen. Gevolg van parodontitis op de langere termijn kan het verlies van tanden en kiezen zijn, omdat het steunweefsel de tanden en kiezen niet meer vasthoudt. Ook kan een slechte adem (orale halitose) ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën die eiwitten afbreken in de mond en op de tong. De mondhygiënist kan u hierin adviseren en het probleem gericht behandelen.
Teruggetrokken tandvlees (recessies)
Met recessies wordt het aantal millimeters van de tandwortel aangeduid dat niet meer bedekt is met tandvlees. Hieronder vallen ook de poetstrauma’s die worden veroorzaakt door te hard poetsen. De mondhygiënist kan samen met u deze schade in kaart brengen en instructie geven om verdere beschadiging van het gebit te voorkomen.
Erosie
Ons voedingspatroon is de laatste jaren enorm veranderd. We leven al lang niet meer met uitsluitend drie maaltijden per dag. Erosie is een van de gevolgen van onze nieuwe manier van leven. Door veelvuldig gebruik van, vaak verborgen, zuren lost ons glazuur op en slijt het. Dit kan snel gaan en als gevolg moeten soms beschadigde gebitselementen vervangen worden door kronen. De mondhygiënist kan inzicht bieden in uw voedingspatroon en adviseren over de juiste gebitsreiniging.
Gevoelige tandhalzen
Recessies en erosie kunnen op langere termijn gevoeligheid opleveren aan tanden en kiezen. Koude/warmte, zoet/zuur of metaalgeleiding veroorzaken dan prikkels aan de pulpa (de zenuw). De mondhygiënist kan een laagje aanbrengen om de prikkeloverdracht te verminderen. Ook zijn er inmiddels goede tandpasta’s op de markt die de gevoeligheid kunnen verminderen. De mondhygiënist adviseert u hierin.
Hoe gaat een behandeling bij de mondhygiënist in zijn werk?
Als u nieuw bent in onze praktijk luisteren we eerst naar eventuele onderliggende redenen voor uw bezoek aan de mondhygiënist. Denk aan medische complicaties of persoonlijke ervaringen. Daarna onderzoeken we het gebit en bespreken we met u welke problemen we aantreffen en hoe deze het beste aan te pakken zijn. Als dat nodig is, vervolgen we met een instructie. Als er nog tijd over is, reinigen we uw gebit grondig en polijsten we uw tanden glad.
Als uw tandarts u verwezen heeft, kan het ook zijn dat er meer aan de hand is en dat de behandeling moet worden uitgebreid met een zogenaamde pocket- of parodontiumstatus. Hierbij wordt het gebit in kaart gebracht en in overleg met u wordt een behandelplan (paroprotocol) afgesproken. Afhankelijk van de ernst van de aandoeningen kan het om meerdere behandelingen gaan. Dit heet een initiële parodontale behandeling.
Soms gebruiken we een bacteriële kweektest om uit te zoeken welke bacteriën precies de problemen veroorzaken, zodat we onze behandeldoelen goed kunnen stellen.
Nazorg
Vaak volgt op de eerste behandeling een vervolgbehandeling. Soms op korte termijn en soms na een half jaar. Onze behandelingen zijn gericht op zelfzorg; maatwerk is hierbij erg belangrijk.
Rapportage
Het is gebruikelijk dat wij de voortgang van de behandeling rapporteren aan uw tandarts. Dit kan op verschillende momenten van de behandeling zijn; we doen dat telefonisch, of per e-mail of post. Wij vinden goede communicatie tussen de mondhygiënist en uw tandarts of eventueel andere arts erg belangrijk. Wij vragen daarvoor wel uw toestemming.
Hoe kun je ontstoken tandvlees voorkomen?
Een goede dagelijkse gebitsreiniging is de enige manier om ontstoken tandvlees te voorkomen. Hiervoor zijn veel verschillende middelen op de markt. Tandenborstels, tandpasta, andere hulpmiddelen (zoals ragers, stokers, floss of tongschrapers). Voor iedereen verschilt de beste manier van gebitsreiniging en de mondhygiënist kan u helpen in het enorme aanbod de juiste producten te vinden in de juiste maat.
Ook is het belangrijk dat we u een instructie geven van de juiste poetstechniek. Die verschilt nogal bij elektrisch ten opzichte van handmatig poetsen.
Twijfelt u of u ontstoken tandvlees heeft?
Weet u niet helemaal hoe ontstoken tandvlees voelt of twijfelt u of u ontstoken tandvlees heeft? Zoek dan contact met een mondhygiënist. Tandvleesontsteking geneest namelijk niet vanzelf en kan door de jaren heen steeds erger worden als u er niets aan doet. De mondhygiënist kan u soms al met eenvoudige tips goed op weg helpen uw gebit weer gezond te krijgen. Loop daarom niet door met een vermoeden van tandvleesontsteking en maak een afspraak voor advies. U kunt het contactformulier invullen of bellen naar onze praktijk. Dan kunt u binnen enkele dagen al een duidelijk advies krijgen.