Mondhygiënist aan huis

Bij het ouder worden schiet de mondzorg er gemakkelijk bij in. Het vermogen om zelfstandig te poetsen verdwijnt vaak ongemerkt.
Door verminderde weerstand, bepaalde ziektebeelden of medicijnen wordt de mond droger en heeft men sneller kans op problemen veroorzaakt door bacteriën. Als deze problemente laat ontdekt worden, wat regelmatig gebeurt, ontstaat onnodig pijn of een kwalijke mondgeur. Oplettendheid en hulp uit de omgeving is dan nodig om een goede mondgezondheid te behouden. Maar familie of mantelzorgers voelen vaak schroom om die hulp te bieden of weten vaak niet hoe te handelen. Daarom  komen  wij met behandelspullen aan huis voor een grondige gebitsreiniging en advies voor de dagelijkse gebitsverzorging aan mantelzorgers.

Gezonde tanden basis voor gezond lichaam

Als tandartsen hun patiënten niet regelmatig herinneren aan hun halfjaarlijkse controle raakt een oudere gemakkelijk uit het zicht. Zeker als mensen niet meer zelfstandig op straat kunnen of durven, of afhankelijk raken van vervoer door anderen, verdwijnen de periodieke tandartsbezoeken sluipenderwijs. Dit terwijl de mondgezondheid – juist als je ouder wordt – zo belangrijk is: niet alleen om goed te kunnen kauwen en om er goed uit te blijven zien, maar vooral voor het behoud van een goede algehele gezondheid. 

De mond is een belangrijk onderdeel van het lichaam. Bij ontstoken (bloedend) tandvlees verplaatsen bacteriën zich via de bloedbaan door het lichaam. Dit verhoogt onder andere de kans op diabetes, longontsteking, hartfalen, herseninfarcten en de ziekte van Alzheimer.

Mondhygiënebehandelingen thuis

Voordat we aan huis komen sturen wij u eerst een folder en een thuiszorgovereenkomst toe die u ingevuld terugstuurt. Hierop bellen we u om een afspraak in te plannen. Bij de eerste afspraak thuis wordt altijd een medicatie- en gezondheidsvragenlijst met u of de mantelzorger doorlopen. Vervolgens wordt een gebitscontrole gedaan op cariës of andere problemen en wordt het gebit, ook tussen de tanden en kiezen in, goed gereinigd. Samen met de adviezen aan u of uw verzorger duurt dit ongeveer een uur. Deze wordt in eenheden van 5 minuten berekend. Zo nodig, kan het gebit versterkt worden met een fluoridebehandeling.