Werkwijze
Bent u nooit eerder bij een mondhygiënist geweest? Of heeft u een onprettige eerdere ervaring met mondzorg of bent u angstig? Bij ons treft u specialisten die in u als mens geïnteresseerd zijn. Uzelf staat centraal in de behandeling en wij helpen u met uw vragen over uw gebit. Wij zetten geen enkele stap zonder uw goedkeuring. Zo stellen wij u zoveel mogelijk gerust.
Inschrijven
Voor een eerste bezoek aan onze praktijk verzoeken wij u wel zich eerst in te schrijven. Inschrijven kan gemakkelijk en snel via onze website. Na uw inschrijving nemen wij persoonlijk contact op om uw vragen te beantwoorden en/of een afspraak in te plannen. Dit kan ook per e mail, maar onze ervaring is dat een eerste contact via de telefoon prettiger werkt. Om patiënten zoveel mogelijk tegemoet te komen, werken wij ook buiten school- en kantoortijden.
Een verwijzing van de tandarts is niet nodig. Bent u wel in het bezit van een verwijzing? Dan kunt u deze meenemen tijdens de eerste afspraak.
Onze vier stappen
We werken aan de hand van vier stappen. Hieronder hebben we deze voor u op een rij gezet, zodat u weet wat u kunt verwachten.
1. Intake
Onze mondhygiënisten doen er alles aan om uw eerste bezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen. Tijdens dit bezoek van circa 1 uur luisteren we eerst naar uw eventuele onderliggende redenen voor een bezoek aan de mondhygiënist. Bijvoorbeeld medische complicaties of persoonlijke ervaringen. Dit is belangrijk omdat wij medische zorg verlenen. Bij eventueel medicijngebruik is het handig als u weet wat u gebruikt.
Vervolgens kijken we naar de conditie van uw gebit en noteren we dit in een zogenaamde DPSI-score. Dit is een snelle manier om te beoordelen welke behandeling voor uw gebit het meest geschikt is.
2. Behandelplan
Zijn er geen grote problemen dan besluiten we samen of het goed is u een instructie te geven voor uw gebitsverzorging thuis. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid plaque en tandsteen die we op het gebit aantreffen. Als het qua tijd mogelijk is, dan voeren we ook een grondige gebitsreiniging uit en worden uw tanden glad gepolijst. Soms moet hiervoor een tweede afspraak ingepland worden.
Als we tijdens de intake vaststellen dat er sprake is van ontstoken tandvlees en een eenmalige gebitsreiniging niet voldoende is om dit te genezen, kan het zijn dat we u voorstellen een zogenaamde pocket- of parodontiumstatus te maken. Hierbij wordt het gebit uitgebreid in kaart gebracht en in overleg met u wordt een behandelprotocol (paroprotocol) afgesproken. Afhankelijk van de ernst van de aandoeningen kunnen hiervoor meerdere behandelingen nodig zijn.
Het behandelplan en de kosten lopen we samen met u door. Daarna kiest u zelf voor de eventuele gehele behandeling of alleen een gebitsreiniging.
3. Behandeling
Gelukkig vinden de meeste patiënten de behandeling achteraf altijd meevallen. Vaak is het de angst voor het onbekende die de behandeling spannend maakt. Wij voeren de behandeling altijd samen met u uit en houden goed in de gaten hoe u de grondige gebitsreiniging ervaart. Als u wilt kunnen we een oppervlakkige verdoving of een infiltratieverdoving toepassen. Tijdens elke behandeling oefenen we ook met materialen voor thuis en denken we met u mee over het juiste poetsmoment.
Tijdens een vervolgbehandeling kijken we altijd naar de resultaten. Wanneer meer of minder behandelingen nodig zijn, stellen wij het aantal behandelingen samen met u bij. Mochten de resultaten bijvoorbeeld achterblijven dan doen wij gedegen onderzoek naar de oorzaak van de gebitsproblemen. Soms gebruiken we hiervoor een bacteriële kweektest om uit te zoeken welke bacteriën precies de problemen veroorzaken, zodat we de behandeldoelen goed kunnen stellen.
Het is gebruikelijk dat wij de voortgang van de behandeling rapporteren aan uw tandarts. Dit doen wij op verschillende momenten tijdens het behandeltraject. Wij informeren uw tandarts per e-mail, per post, of telefonisch.Wij vinden goede communicatie tussen de mondhygiënist en de tandarts, of eventueel andere arts erg belangrijk. Wij vragen daarvoor wel vooraf uw toestemming.
4. Nazorg & controle
Vaak volgt op de eerste behandeling een vervolgbehandeling; soms op korte termijn en soms pas na een half jaar. Onze behandelingen zijn gericht op zelfzorg. Maatwerk is daarbij erg belangrijk. Hoe groter de problemen hoe intensiever de nazorg zal zijn. Ook als u uw tandarts twee keer per jaar bezoekt is ons advies regelmatig een afspraak te blijven maken bij uw mondhygiënist voor een goede gebitsreiniging. Zo houdt u uw mond gezond en dat is goed voor uw algehele conditie.